Zeeschouwen en andere traditionele schepen huren Friesland

Zeeschouw Dolle Dries, 3-5 personen Zeeschouw Dolle Dries, 3-5 personen

Model Zeeschouw

De Zeeschouw is oorspronkelijk een vissersboot, die werd gebruikt op het IJsselmeer na de bouw van de afsluitdijk in 1932. Andere schepen zoals Botter, Kwak en Kotter waren niet meer rendabel na de sluiting. Slechte vangst dwongen de vissers om eenvoudige en goedkope, maar toch robuuste en zeewaardige schepen te bouwen, het resultaat waren deze relatief kleine en goedkope stalen schepen. De eerste Zeeschouw werd gebouwd in Lemmer rond 1900.

Zeeschouw Dolle Dries, Zeeschouw Dolle Dries, Zeeschouw Swartenhondt Interieur: Zeeschouw Dolle Dries, Zeeschouw Dolle Dries, Zeeschouw Swartenhondt

Geschiedenis en takelage Zeeschouw

Het schip is uitgerust met twee zeezwaarden en een buitenboord roer. De tuigage bestaat uit een grootzeil met een vaak rechte gaffel, een vrij grote fok en een kluiver. Zeeschouwen werden vroeger gebruikt voor het vangen van paling en baars. Ze waren gebouwd uit volledig metaal en vaak direct voorzien van een hulpmotor. Deze schepen werden door de oudere vissers, smalend "spekbak", genoemd maar dit zei niks over hun vaareigenschappen, omdat ze meestal wel goede zeilers waren.

Zeeschouw  Dolle Dries in de sluis Zeeschouw Dolle Dries in de sluis

Ook tegenwoordig worden nog steeds Zeeschouwen gebouwd, niet meer voor de visserij, maar meestal gebouwd en uitgevoerd als een jacht. Er zijn ook een aantal Zeeschouwen gebouwd naar het originele Visserman model, ook zij zijn uitgevoerd als jacht.

Diverse platbodems